Міграційні зміни

Міграційні зміни від 21 жовтня 2022 року: продовжено дію прострочених посвідок на проживання в Україні

Кабінетом Міністрів України 21 жовтня 2022 року було прийнято Постанову «Деякі питання реалізації актів законодавства у сфері міграції в умовах воєнного стану», якою надано можливість іноземцям законно перебувати та в’їжджати на територію України за посвідками на тимчасове чи постійне проживання, строк дії яких закінчився у період воєнного стану.

Право законно перебувати на території України та в’їжджати до неї за документами, строк дії яких закінчився або які підлягали обміну після 24 лютого 2022 року, зберігається на період воєнного стану та протягом 30 календарних днів з дня його припинення чи скасування.

Не поширюється вказана норма виключно на громадян Російської Федерації.

Урядом встановлено обов’язок для іноземців, що підпадають під дію постанови, протягом 30 календарних днів з дня припинення чи скасування воєнного стану подати документи для обміну посвідок на тимчасове чи постійне проживання, строк дії яких закінчився чи які підлягали обміну після 24 лютого 2022 року.

На нашу думку, дана постанова також надала право іноземцям, посвідки яких закінчилися під час війни, обміняти документ із пропуском строку у будь-який момент до закінчення воєнного стану.

Аналогічна норма діяла певний час під час перших місяців карантину, але потім її в один момент скасували без перехідного строку для легалізації, і всі, хто на той час мав прострочений документ опинилися в статусі нелегального мігранта. Тому, за практикою, радимо все ж таки обмінювати документи, що дають підстави для проживання в Україні, вчасно.

Катерина Затулко

Старший юрист, адвокат