Дозвіл на проживання

Чи можна перебувати на території України більше ніж звичайні 90 днів, що дозволені туристичною візою? Звичайно можна, але за умови отримання посвідки на проживання.

Існує два види посвідки на проживання в Україні:на тимчасове та на постійне проживання, які відрізняються порядком отримання (підставами для видачі) та обсягом прав, які надаються таким документом.

Посвідка на тимчасове проживання

 

Посвідка на тимчасове проживання є офіційним документом, що надає її власнику право законно проживати в Україні, а також залишати та знову повертатися на територію України необмежену кількість разів протягом її терміну дії.

Термін дії посвідки на тимчасове проживання може бути різним: від декількох місяців до декількох років (наприклад, у випадку роботи чи довготривалого міжнародного проекту і т.д., посвідка може бути видана терміном на 3 роки).

Закон України передбачає наступний перелік підстав для отримання посвідки на тимчасове проживання:

♦  Офіційне працевлаштування;
♦  Участь у проектах міжнародної технічної допомоги (такі проекти повинні бути офіційно зареєстровані);
♦  Проповідування, виконання релігійних обрядів чи провадження іншої канонічної діяльності на запрошення офіційно зареєстрованої релігійної організації (також має бути погодження на залучення іноземців);
♦  Співробітники філій чи представництв громадських (неурядових) організацій зарубіжних країн, що зареєстровані в Україні в передбаченому законодавством порядку;
♦  Співробітники представництв іноземних юридичних осіб та банків;
♦  Учасники міжнародної культурної, освітньої чи наукової діяльності, передбаченої міжнародними контрактами України чи певними програмами, учасники міжнародних або регіональних волонтерських програм, а також участь в роботі українських організацій, яким дозволено залучати іноземних волонтерів (існує спеціальний затверджений урядом перелік таких організацій);
♦  Навчання в Україні;
♦  Інвестування щонайменше 100 тис. євро в бізнес в Україні;
♦  Одруження з громадянином/громадянкою України.

Перш ніж подавати заяву на отримання посвідки на тимчасове проживання іноземець повинен отримати візу типу D (дізнатися більше про візи в Україну).

Посвідка на постійне проживання

 

Посвідка на постійне місце проживання є ще одним документом, що надає іноземцю право законно проживати в Україні протягом тривалого часу. Ця посвідка є безстроковою (тобто видається на невизначений термін, але з обов’язковим переоформленням документу у певних випадках). Так само, як і посвідка на тимчасове проживання, посвідка на постійне проживання надає іноземцю право перебувати в Україні, вільно залишати та повертатися на її територію. Додатково до цього посвідка на постійне проживання надає право на працевлаштування до будь-якої компанії без отримання дозволу на роботу. Хоча правовий статус іноземця із посвідкою на постійне проживання дуже схожий на громадянство, він є дещо обмежений через відсутність політичних прав (права обирати та бути обраним), права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення, та відсутність можливості скористатися безвізовим в’їздом до країн ЄС за угодою про безвізовий режим тощо.

Підстави для отримання посвідки на постійне місце проживання мають наступні категорії іноземців:

♦  висококваліфіковані спеціалісти, нестача яких є критичною для економіки України;
♦  науковці та / або діячі культури, в’їзд яких відповідає інтересам України;
♦  інвестори, які інвестували щонайменше 100 тис. доларів США в економіку України;
♦  брати/сестри, онуки/онучки чи дідусі/бабусі громадян України;
♦  іноземець одружений на громадянці / громадянинові України протягом 2-х та більше років;
♦  колишні громадяни України;
♦  батьки, подружжя чи неповнолітні діти іноземців, що в’їжджають до України;
♦  особи, які прослужили у Збройних Силах України протягом 3-х та більше років;
♦  закордонні українці;
♦  законний опікун чи піклувальник громадянина України або особа, що перебуває під опікою громадянина України.

Перш ніж подавати заяву на отримання посвідки на постійне проживання, іноземець повинен отримати дозвіл на імміграцію.

Варто зазначити, що іноземці зобов’язані зареєструвати місце проживання в Україні протягом 30 календарних днів після отримання посвідки на проживання.

Читайте також: на період воєнного часу продовжено дію прострочених посвідок на проживання в Україні

Василь Чередніченко

КОНТАКТНА ІНФОРМАЦІЯ
vc@rimslinchambers.com
LinkedIn