Правила оподаткування в IT

Правила оподаткування податком на прибуток, єдиним податком та ПДВ – доходів та результатів діяльності ІТ-сфери

Цей рік надзвичайно мінливий для України об’єктивно. Українські Уряд та Парламент вдаються до кроків для зменшення негативних впливів на економіку через війну, що охоплює також і заходи оптимізації податкового навантаження на суб’єктів господарювання в Україні через війну, тому деякі правила зазнали змін. До того ж, з 2022 року в Україні запрацював спеціальний правовий режим Дія Сіті, резиденти якого також мають певні особливості зі сплати податків.

Правила оподаткування податком на прибуток, єдиним податком та ПДВ – доходів та результатів діяльності ІТ-сфери

ІТ сектор один із небагатьох секторів національної економіки, який мав можливість більш гнучко відреагувати на різкі зміни середовища в Україні. Дистанційна робота, відносно легка можливість оперативної релокації працівників із небезпечних регіонів у більш безпечні сприяли цьому. Звичайно, ситуація поступово стабілізується, підприємці та ринок адаптуються до нових реалій роботи і обмежень (безпекових, валютних тощо).

Податок на прибуток

Податок на прибуток сплачують суб’єкти господарювання, що обрали для себе загальну систему оподаткування. Зазвичай, це підприємства із значною кількістю працівників та щорічним оборотом, що перевищує 7 млн гривень. Ставка такого податку – 18% від чистого прибутку. Такий податок сплачується за результатами річного декларування із суми чистого прибутку за відповідний період.

Цього року, через воєнний стан, деякі платники податку на загальній системі оподаткування скористалися можливістю перейти на спрощену систему оподаткування (3 група) з квітня, зі сплатою 2% від загального доходу на період воєнного стану. Таким суб’єктам господарювання надзвичайно важливо слідкувати за правильним складанням податкової звітності. Необхідно буде правильно відобразити окремо періоди перебування на загальній системі та на спрощеній (доходи, отримані на спрощеній системі оподаткування, логічно, не відображаються у податковій декларації на загальній системі (абз. 6-7 пп.9.12 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового Кодексу України).

Варто зазначити, що у зв’язку із воєнним станом дотримання термінів звітування та сплати податків не скасували. Так, це є непередбачуваною обставиною (форс мажор), але підхід контролюючих органів такий – так, факт цей не оспорюється, але обґрунтуйте, як саме така обставина заважала вам виконати свої обов’язки і до якої дати. Такі положення закріплені у Законі України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану». Тому, дотримання дисципліни звітування та належної сплати податків лишається.

Якщо перед підприємством стоїть задача максимальної економії, а розмір витрат було суттєво скорочено, перехід на спрощену систему оподаткування може бути дійсно виходом.

Особливо це цікаво для ІТ Індустрії, адже більшість поки що не має питань щодо ПДВ: поставка товарів (надання послуг) відбувається або закордоном, або підпадає під звільнення від оподаткування ПДВ.

Особливі правила оподаткування податком на прибуток застосовується щодо резидентів Дія Сіті. Так, він не застосовується взагалі. Для резидентів Дія Сіті діють правила оподаткування лише операцій із виведення капіталу.

До таких операцій належать, зокрема, виплата дивідендів, повернення майна/коштів, придбання акцій (часток, паїв), придбання робіт (послуг), надання фінансової допомоги. Тут необхідно уважно перевіряти вимоги Податкового кодексу України чи підпадає ваша операція під визначення «виведення капіталу» чи є необхідною господарською витратою.

Ставка податку на виведений капітал – 9%.

ПДВ

Відповідно до Прикінцевих і перехідних положень Податкового кодексу України передбачено, що тимчасово до 01 січня 2023 року операції із постачання програмної продукції та операції із програмною продукцією, які не вважаються роялті звільнені від оподаткування ПДВ.

Щодо особливостей оподаткування ПДВ є Узагальнююча податкова консультація, затверджена Міністерством фінансів України, де деталізовано, які самі операції із програмною продукцією вважаються такими, що не повʼязані із отриманнями роялті.
Також, у згаданій консультації зазначено, особливості оподаткування ПДВ діяльності із надання технічної підтримки програмної продукції.

Так, у чинному розумінні податкового кодексу України, важливий аспект має факт створення (внесення змін, доповнень, модифікації до програмної продукції). Якщо такі зміни не вносяться, ПДВ має бути застосований на загальних підставах.
З січня 2022 року було запроваджено ПДВ на електронні послуги, що надаються нерезидентами в Україні (всі користувачі хмарних сервісів, платформ та зарубіжних сервісів це відчули). Нерезиденти були зобовʼязані стати на облік як платники ПДВ в Україні.
Варто також звернути увагу на те, що суб’єкти господарювання, які скористалися можливістю перейти на спрощену систему оподаткування (3 група, 2%) звільняються від обов’язку нарахування та сплати ПДВ, подання податкової звітності з ПДВ, реєстрація як платника ПДВ є призупиненою. Такі правила діють на період використання особливостей оподаткування на спрощеній системі оподаткування зі сплатою 2%.

Спрощена система оподаткування

Доволі поширена серед фрілансерів та мікропідприємств в Україні. І «спрощенців» в 2022 році побільшало.
Суб’єкти господарювання, які були на спрощені системі оподаткування до квітня 2022 року, з квітня місяця мали можливість перейти на сплату податку за іншою ставкою, або лишитись на загальних умовах.

Отже, станом на сьогодні спрощенці 3-ї групи сплачують:

  1. 5% від загального доходу (без окремого обліку ПДВ) або 3% + ПДВ – за загальними правилами;
  2. 2% від загального доходу без обмеженням доходу – період дії воєнного, надзвичайного стану на території України.

Різниця між п.1 та 2, що зазначені вище, також полягає і у тому, що у випадку обрання спрощеної системи зі сплатою 2% платник податку має подавати податкову звітність та сплачувати податки щомісяця, у той час як за загальним правилом на спрощеній системі оподаткування звітування та сплата податків відбувається квартально.
Повернення на попередні умови обліку та звітності (у тому числі, на загальну систему) має відбутись автоматично (з першого числа місяця, що слідує за місяцем у якому відбулось припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України).
Або платник податків може самостійно відмовитись від використання таких особливостей оподаткування.

На що чекати далі

Насправді, представники ІТ індустрії чекають законодавчих змін у таких напрямах:

  • визначення правил застосування ПДВ щодо діяльності із постачання програмної продукції та операцій із програмною продукцією з 2023 року;
  • прийняття змін до Податкового кодексу в частині оподаткування діяльності із віртуальними активами (без такого акту ринок віртуальних активів не запрацює).

Також розглядається питання щодо внесення змін в частині подання звітності із ПДФО ЄСВ (із квартального на місячний), що потенційно може вплинути на всіх роботодавців в Україні.

 

Тетяна Ященко, PhD
Партнер Rimslin Chambers