Нові правила для ТОВ в Україні

Новий закон України, що набрав чинності 17 червня 2018 року, вносить зміни до положень про діяльність товариств з обмеженою відповідальністю в Україні.

За новими правилами, всі товариства з обмеженою відповідальністю мають  1  рік на внесення змін до установчих документів відповідно до нових вимог.

Які саме зміни відбулися?

 

Новий закон скоротив Статут товариства. Відтепер, цей документ повинен містити тільки положення про назву товариства, органи управління та їх компетенцію, порядок  прийняття/вихід членів товариства. Всі інші положення у Статуті можна не зазначати.

Закон докорінно змінив порядок проведення голосування. Важливі питання, такі як перерозподіл часток, затвердження розміру членського внеску (у негрошовій формі) та кількісті голосів необхідних для прийняття рішення,  повинні прийматися одностайним голосуванням всіх членів товариства. Внесення змін до установчих документів, а також зменшення/збільшення розміру статутного капіталу повинні бути підтримані 75% голосів, але цей відсоток може бути змінений одностайним рішенням всіх членів.

Також, стає складніше вийти із товариства члену, який володіє 50 та більше відсотками акцій товариства з обмеженою відповідальністю. Такий вихід з товариства повинен бути підтриманий всіма іншими членами.

Варто зазначити, що член товариства не може бути виключений з його складу, окрім випадків не внесення ним/нею членського внеску у повному обсязі.

Незважаючи на те, що всім суб’єктам підприємницької діяльності був наданий один рік на внесення змін до установчих документів, всі ми зараз повинні дотримуватися вимог нового закону.

Тому, будь ласка, перевірте, як ці нові правила впливають на вашу діяльність, і переконайтесь заздалегідь, що ви добре підготовлені.

Плануєте розпочати свою справу в Україні? Тоді прочитайте нашу статтю про перші кроки,  необхідні при заснуванні ТОВ.

Тетяна Ященко

КОНТАКТНА ІНФОРМАЦІЯ
ty@rimslinchambers.com
LinkedIn